TERVETULOA, Fragmentteja 15.2. – 13.5.2018 Joensuun taidemuseo Onni

Kuvanveistäjä Tommi Toija (s. 1974) on tunnettu keraamisista hahmoistaan, jotka hämmästelevät suurilla silmillään ympärillään olevaa maailmaa. Taiteilija kutsuu näitä myötätuntoa herättäviä hahmojaan pikku ukkeleiksi. Niiden kantaisä, Pikku pelkuri, syntyi vuoden 2003 Mäntän kuvataideviikkojen avajaisiin edellisenä iltana savesta muovailtuna ja vahaan valettuna. Siitä lähtien ne ovat kulkeneet taiteilijan mukana. Pikku ukkeleista on myös kasvanut jättimäisiä versioita, joista tunnetuin on vuonna 2014 Helsingin kauppatorilla pissalla ollut Bad Bad Boy. Myös Joensuun näyttelyssä on mukana yksi versio teemasta. Pikku ukkeleiden lisäksi näyttelyn keskeisenä aiheena ovat kasvot tai niiden palaset, josta näyttely on saanut myös nimensä. Toijan veistoshahmot ovat eräänlaisia taiteilijan sivupersoonia, jotka istuvat yksin ajatuksissaan tai hämmästelevät maailmanmenoa. Pikku ukkelit puhaltavat purkkapalloja, pissaavat lattioille, haastavat riitaakin. Veistoshahmot ovat siirtyneet myös paperille ja sekatekniikkatöihin. Veistosten materiaalia, keramiikkaa, Toija käsittelee rouheasti ja viimeistelemättömästi, mikä tuo teoksiin rujoutta, mutta myös persoonallisuutta. Värivalumat ja keramiikkakuhmut saavat rinnalleen joskus täydellisen pyöreitä elementtejä kuten purkkapalloja, saippuakuplia tai sileitä ilmapalloja. Työskentely on prosessinomaista: yksi teos johtaa toiseen tai voi muuttaa muotoaan rikkoontumisen tai työskentelyssä tapahtuneiden muutosten myötä. Pyöreäpäiset hahmot vetoavat tunteisiin, altistavat katsojan kokemaan, ihmettelemään ja antautumaan taiteen vietäväksi. Näyttelyissä Toijan keramiikkaveistokset sijoittuvat usein vapaasti näyttelytilojen lattioille, ei pelkästään juhlallisesti veistosjalustoille. Näin näyttelyssä vieraileva pääsee vaeltamaan näiden pikkumiesten ja -naisten joukkoon, olemaan yksi heistä. Ihmettely on molemminpuolista. Nyt Joensuun taidemuseo Onnissa nähtävä Fragmentteja-näyttely oli aiemmin pienimuotoisemmin esillä Mikkelin taidemuseossa.

Lapualta lähtöisin oleva Tommi Toija valmistui taiteen maisteriksi Kuvataideakatemiasta vuonna 2003. Hänellä on myös tutkinto Taideteollisen korkeakoulun sisustusarkkitehtuurin ja huonekalusuunnittelun osastolta (1995-2000). Ensimmäisen yksityisnäyttelynsä Toija piti 2005 Joensuussa Taidekeskus Ahjossa. Hänen teoksiaan on mm. Kiasman, Amos Andersonin taidemuseon ja Helsingin taidemuseon kokoelmissa. Toija asuu ja työskentelee Helsingissä.

Oheisohjelma

Tommi Toija on tavattavissa Joensuun taidemuseolla keskiviikkona 25.4. klo 18. Tervetuloa tutustumaan, kuulemaan ja kysymään! Yleisöopastukset näyttelyyn keskiviikkona 14.3. klo 18, keskiviikkona 18.4. klo 18 ja sunnuntaina 13.5. klo 14.

Näyttelyn yhteydessä vietetään perhepäivää lauantaina 24.2. klo 12-14. Luvassa on toiminnallista tutustumista. Fragmentteja-näyttelyyn ja koko perheelle soveltuva ohjattu työpaja. Kaikki oheisohjelma sisältyy taidemuseon pääsymaksuun.